Workshops

Workshop ICT basisvaardigheden

In deze workshop zaten een aantal onderdelen waar ik al bekend mee ben, zoals word, soorten zoekmachines, digitale handigheidjes etc. Toch heb ik nieuwe kennis kunnen op doen op het gebied van werken met Excel. Excel gebruik ik in het dagelijks leven niet en is dus eigenlijk nieuw. Aan de hand van de uitleg, ondersteund met filmpjes was het goed te volgen. 

Om mijzelf verder te ontwikkelen in Excel heb ik een aantal lessen (les 1 t/m 5) uit de lessenserie gevolgd. Hiernaast heb ik een opdracht weergegeven in een bestand, hierin heb ik mijn maandelijkse uitgaven bijgehouden in een Excel bestand. De opgedane kennis uit alle lessen zitten gekoppeld in één document.

Deze kennis kwam tijdens semester 1 van het tweede leerjaar van mijn studie weer goed van pas. We moesten onderzoek doen en daarvoor heb ik de vaardigheden van de lessen over Excel in meegenomen. Hiernaast is een afbeelding uit mijn onderzoek weergegeven. Ik heb een vragenlijst uitgewerkt in Excel.

Verder heb ik de functie formulieren maken in Excel (les13) uitgeprobeerd, dit omdat ik deze functie van Excel niet ken. Het gemaakte formulier is te vinden in het bestand hiernaast, dit formulier is ook gebruikt tijdens mijn stage. Het formulier is naar ouders gestuurd zodat zij zich konden aanmelden voor de sportdag/koningsspelen op school.  

 

Workshop mediawijsheid

Deze workshop geeft veel informatie over beeldgeletterdheid, beelden zijn niet altijd wat ze lijken. Heel interessant om te bespreken met je klas, kinderen hebben tegenwoordig al vroeg een smartphone en komen veel media tegen. Kinderen kijken veel vlogs waar vaak ook reclame in zit zonder dat ze het soms doorhebben. Ze moeten leren hoe ze hiermee om moeten gaan. Om je te helpen als leerkracht staan er leuke en leerzame lesideeën in deze workshop.

Verschillende foto's uit module 1 van de workshop heb ik als 'tussendoortje' ingezet in mijn stageklas. Leerlingen krijgen één minuut de tijd om de afbeelding te bekijken. Zij bedenken in die tijd het verhaal dat past bij de afbeelding. Klopt het met het daadwerkelijke verhaal?

Ook heb ik met mijn stageklas module 4 van de workshop gedaan. Leerlingen hebben zelf reclame gemaakt voor een bepaald product. Leerlingen bedachten een aansprekende naam, slogan en presenteerden hun product aan de klas. 

Verder heb ik tijdens de pauzes verschillende filmpjes van het Klokhuis laten zien die betrekking hebben tot mediawijsheid. Zo hebben we filmpjes gekeken over beeldmanipulatie, cyberpesten en reclame

Tot slot heb ik via de site van mediawijsheid verschillende nieuwsbegrip teksten gevonden die ik in mijn lessen heb aangeboden. Deze teksten gingen over Wat is nieuws?, Waar of niet waar? en Misinformatie. Via deze link zijn deze teksten en lessen te vinden.

 

Workshop informatievaardigheden

Informatievaardigheden zijn het zoeken, beoordelen en verwerken van informatie. In deze workshop heb ik tools uitgereikt gekregen om hiermee met mijn stageklas aan de slag te gaan. Zo heb ik kennis gemaakt met het Big six model om van vraag tot antwoord te komen. Eind maart zijn wij in mijn stageklas begonnen met het thema flora en fauna. De klas is verdeeld in groepjes en ieder groepje heeft zelf een onderwerp passend bij het thema gekozen om hier meer over te leren door informatie te zoeken en later te presenteren aan de klas (zie foto). Ik heb de leerlingen de stappen aangereikt van het Big six model. Daarnaast heb ik zelf een artikel gelezen over hoe je kinderen leert zoeken op internet. Met deze informatie in mijn achterhoofd konden de leerlingen aan de slag met het juist zoeken van informatie. 

 

Workshop Computational Thinking

In deze workshop heb ik geleerd dat aanleren van programmeren aan leerlingen in het basisonderwijs erg relevant is. Het is één van de belangrijkste vaardigheden in onze 21-eeuwse samenleving.
Door het volgen van deze workshop heb ik de basisvaardigheden voor programmeren ontwikkeld. Dit was voor mij compleet iets nieuws. Zo heb ik via de website Code.org allerlei leuke spelletjes uitgeprobeerd om het coderen onder de knie te krijgen. Het is geschikt voor leerlingen uit alle groepen, dus ook voor leerlingen uit groep 1/2.

Programmeren is iets wat in mijn huidige stageklas niet in het lesprogramma is opgenomen. Verschillende momenten heb ik dan ook gekozen om hiermee aan de slag te gaan. Zo zijn de leerlingen aan de slag gegaan met de Bee-Bot en hebben we Roll a Robot gespeeld. We hebben met de klas de robot variant gedaan, maar de leerlingen hebben ook zelf bij elk getal een variabele bedacht. Het werk van een aantal leerlingen is hier en hier te vinden.

Tot slot heb ik het labyrint, uit verdieping 1 van de workshop, vaak als 'tussendoortje' gedaan met de leerlingen. 

 

Website building workshop

Om te kijken hoe je een website kunt maken heb ik de workshop voor Google Sites gevolgd. De stappen waren heel eenvoudig te volgen en ik had snel door hoe alles werkte. Hieronder een link naar mijn website. De website is nog in ontwikkeling, maar de eerste stappen zijn vastgelegd. Voor het maken van mijn ICT portfolio heb ik uiteindelijk gekozen voor een andere website building die meer opties had en beter bij mij paste. 

https://sites.google.com/view/stephenny?usp=sharing 

 

Workshop Minecraft Education Edition

Tijdens mijn stages heb ik gemerkt dat deze computergame erg populaire is onder de leerlingen. Leerlingen vertellen in de vertelkring vol trots wat ze in het weekend hebben gebouwd in Minecraft. Zelf heb ik het nog nooit gespeeld en had ik geen idee dat de game ook educatieve mogelijkheden heeft voor in het onderwijs. Daarom leek het mij leuk om deze workshop te volgen. Via een trial licentie heb ik het spel 10x uit kunnen proberen. Aan de hand van de gegeven instructies waren de stappen goed te volgen en heb ik een dag overleefd in de Minecraft wereld. Hiernaast is mijn gemaakte skin te zien. 

 

Workshop QR code

In deze workshop heb ik door middel van het kijken van filmpjes en het maken van vragen de techniek achter QR-codes geleerd, hoe je een QR-code kan maken en wat je er mee kan in het basisonderwijs. Hieronder mijn gemaakte QR-code die uitkomt op deze website van mijn ICT portfolio.

Formulier in Excel
Workshop mediawijsheid

Naast bovenstaande QR-code heb ik ook tijdens mijn stage QR-codes ingezet. Dit heb ik onder andere gedaan voor de Kronkelmarkt die georganiseerd werd binnen de school. Middels de QR-code van hiernaast konden ouders die de markt bezochten via een tikkie werkjes kopen van de leerlingen. 

Verder gebruik ik regelmatig bij het introduceren van een nieuw thema/onderwerp een QR-code. Wanneer leerlingen deze scannen komen ze bij de online Padlet waarin de voorkennis van de leerlingen wordt verkregen. Het thema flora en fauna is ook doormiddel van een QR-code geïntroduceerd. Zie de gebruikte QR-code hieronder. 

Beoordeling workshops

In het bestand hieronder zijn de workshops die ik heb gevolgd beoordeeld. Hierbij geef ik een algemeen oordeel, of de workshop toepasbaar is in de praktijk en wat de minpunten zijn van de workshop. 

Beoordelingsformulier Workshops