Digitale geletterdheid
Digitale geletterdheid is van essentieel belang voor leerlingen in de 21e eeuw, aangezien ze moeten leren om effectief met computers te werken en kritisch om te gaan met online bronnen (Kennisnet, z.d.). Digitale geletterdheid omvat een breed scala aan vaardigheden en kennis die nodig zijn in de digitale samenleving (Van Deursen & Van Dijk, 2019).
Om een beter begrip te krijgen van wat digitale geletterdheid inhoudt, heeft SLO (Stichting Leerplanontwikkeling) vier belangrijke onderdelen benoemd die van belang zijn voor leerlingen. Deze onderdelen worden ook wel de '21e-eeuwse vaardigheden' genoemd:
ICT-basisvaardigheden: Dit omvat de fundamentele vaardigheden die nodig zijn om effectief en efficiënt met digitale technologieën en apparaten te werken. Hierbij kun je denken aan het gebruik van software, besturingssystemen, internet en communicatietools.
Informatievaardigheden: Leerlingen moeten in staat zijn om informatie te zoeken, te evalueren, te selecteren en op een kritische manier te gebruiken. Ze moeten leren hoe ze betrouwbare bronnen kunnen identificeren en hoe ze informatie op een effectieve manier kunnen organiseren en presenteren.
Mediawijsheid: Dit gaat over het begrijpen en beoordelen van media-inhoud, zowel online als offline. Leerlingen moeten leren hoe ze mediaboodschappen kunnen interpreteren, mediaproducten kunnen creëren en bewust kunnen omgaan met sociale media en online platforms.
Computational thinking: Dit verwijst naar het analytisch denken en probleemoplossend vermogen dat nodig is om complexe problemen op te lossen met behulp van digitale tools en algoritmen. Leerlingen moeten leren hoe ze logisch kunnen redeneren, patronen kunnen herkennen en stapsgewijze instructies kunnen volgen (Voogt, Fisser, Good & Mishra, 2015).
Als toekomstige leerkracht is het van groot belang om jezelf te ontwikkelen op het gebied van digitale geletterdheid. Om mijn kennis en vaardigheden op dit gebied te vergroten, ben ik aan het begin van mijn studie begonnen met een zelfscan om mijn huidige niveau van digitale geletterdheid te beoordelen. Deze zelfscan is te vinden in het bijgevoegde document hiernaast. Op basis van de resultaten van de zelfscan heb ik tijdens mijn opleiding zeven workshops gevolgd om mijn digitale geletterdheid verder te ontwikkelen.
Onder het kopje "Digitale Geletterdheid" op mijn website vindt u een korte beschrijving van deze workshops en de bijbehorende opdrachten. Door actief deel te nemen aan deze workshops heb ik mijn kennis en vaardigheden op het gebied van ICT-basisvaardigheden, informatievaardigheden, mediawijsheid en Computational Thinking vergroot. Daarnaast heb ik ook de aflevering van de Dikke Data Show bekeken, waarin ik meer inzicht kreeg in de wereld van data en de impact ervan op ons.