Digitale didactiek

Digitale didactiek is het inzetten van ICT om lesactiviteiten effectiever te maken en beter te kunnen organiseren. Het bestaat uit zeven pijlers, namelijk relaties leggen, creëren, naar buiten brengen, transparant maken, leren leren, competenties centraal stellen en flexibiliteit (Kennisnet, z.d.).

Tegenwoordig zijn bijna alle klassen op basisscholen voorzien van een digibord. Als leerkracht is het belangrijk dat je op dit gebied goed weet over hoe en wat je hier allemaal mee kunt doen om je lessen te ondersteunen (Pilz, 2016). Het digibord biedt mogelijkheden voor interactief onderwijs, multimedia-integratie en presentatiemogelijkheden (Van Oers, 2013). Het kan de betrokkenheid van leerlingen vergroten en bijdragen aan actief leren (Ertmer & Ottenbreit-Leftwich, 2010).

Op mijn website deel ik onder het kopje digitale didactiek mijn persoonlijke ervaringen en ontwikkelingen op het gebied van digitale didactiek. Dit stelt lezers in staat om een beter begrip te krijgen van mijn professionele groei en mijn inzet om digitale didactiek effectief te integreren in mijn lessen (Educause, 2019). Door digitale tools en methoden te gebruiken, kunnen leerkrachten de leerervaring van leerlingen verbeteren en hun digitale geletterdheid bevorderen (Voogt & Pareja Roblin, 2010).

Het onderzoeken en implementeren van digitale didactiek biedt leerkrachten de mogelijkheid om hun lespraktijk te verrijken, leerlingen te betrekken en te motiveren, en de leerresultaten te verbeteren (Khan, 2017). Door middel van een doordachte en geïnformeerde aanpak kunnen leerkrachten de kracht van ICT optimaal benutten (Beetham & Sharpe, 2019) en leerlingen voorbereiden op een digitale samenleving (Hague & Payton, 2010).